Rekordních 28 týmů na Bystrckém korfbalovém turnaji 2017

V posledním týdnu školního roku je už tradicí velký korfbalový turnaj na brněnské ZŠ Laštůvkova, kde už po několik let soupeří základní školy na konci školního roku. Letos se konal oficiální 2. ročník pod názvem "Bystrcký korfbalový turnaj", přičemž po roce nad turnajem opět přijal záštitu starosta městské části Brno-Bystrc, JUDr. Tomáš Kratochvíl.

Turnaj byl v tomto roce rozdělen do 2 hracích dnů, v úterý 27. června se utkala družstva z prvního stupně základních škol a ve středu 28. června týmy z druhého stupně. Celkově se do turnaje přihlásilo rekordních 28 týmů ze 6 škol, které soupeřily v 5 věkových kategoriích, celkově více než 300 dětí. Všechny zápasy každé kategorie se hrály variantou 8 na 8, což jenom umocnilo celkovou účast mladých korfbalistů

První hrací den se odehrával na 5 hřištích a představilo se v něm 15 družstev ve 3 věkových kategoriích. Nejmladší kategorii tvořili družstva druhých a třetích ročníků. Obě základní skupiny měly stejné pořadí, na prvních místech byla místní družstva třeťáků z Laštůvkové před družstvy ze ZŠ Labská a na třetích místech byli druháci z Laštůvkové. Semifinále zvládly lépe děti z domácí školy, a proto mělo finále bystrcké zastoupení. Po výsledku 7:1 se z 1. místa radoval tým Všeználků, který porazil Korfbalisty.

Pořadí kategorie 2. + 3. ročník:

1. Všeználci (ZŠ Laštůvkova), 2. Korfbalisti (ZŠ Laštůvkova), 3. ZŠ Labská 2, 4. ZŠ Labská 1, 5. Gulivers (ZŠ Laštůvkova), 6. Dobrá muška (ZŠ Laštůvkova).

Kategorie čtvrtých tříd měla nejmenší zastoupení se 4 účastníky. Nejvíc se dařilo družstvu Rychlá střela, které bez problémů zvládlo všechny své zápasy a opanovalo tuto kategorii. O druhé místo zvedly souboj 2 školy z městské části Brno-Starý Lískovec. Šťastnější byla nakonec ZŠ Elišky Přemyslovny, která dokázala porazit družstvo ze ZŠ Labská. Čtvrté místo zůstalo pro domácí tým Ups, který ale ve všech zápasech sehrál vyrovnané partie.

Pořadí kategorie 4. ročník:

1. Rychlá střela (ZŠ Laštůvkova), 2. ZŠ Elišky Přemyslovny, 3. ZŠ Labská, 4. Ups (ZŠ Laštůvkova).

Do kategorie pátých tříd se přihlásilo symbolicky 5 družstev. Jednoznačným suverénem bylo družstvo Kamarádů, ve kterém nastoupilo i několik hráčů Korfbal klubu Brno. Za celý turnaj inkasovali jenom jediný koš. A právě tým na druhém místě zavařil vítězům nejvíc. Další bystrcká škola, ZŠ Vejrostova v rozhodujícím zápase dlouho držela vyrovnaný stav 1:1, nakonec ale podlehla týmu z Laštůvkové 1:3. Třetí místo obsadilo družstvo ze ZŠ Elišky Přemyslovny, které dokázalo vždy o 1 koš porazit oba zbývající soupeře z Laštůvkové. Čtvrté a páté místo zůstalo tedy pro Zlatíčka a Smajlíky, kteří nedokázali napodobit své spolužáky z týmu Kamarádů.

Pořadí kategorie 5. ročník:

1. Kamarádi (ZŠ Laštůvkova), 2. ZŠ Vejrostova, 3. ZŠ Elišky Přemyslovny, 4. Smajlíci (ZŠ Laštůvkova), 5. Zlatíčka (ZŠ Laštůvkova).

Na druhý hrací den byly pro 13 týmů připravena 4 hřiště. Nejpočetnějším turnajem byla kategorie 6. a 7. ročníků, které se zúčastnilo celkem 8 družstev. Překvapením ve skupině A byl triumf domácího týmu 6.A, který s několika hráči KK Brno dokázal porazit i o rok starší soupeře a probojoval se do finále. Tým 7.B z Laštůvkové možná doplatil na nesehranost v prvním zápase, když šesťákům podlehl výsledkem 1:2. Další 2 místa si podělily ZŠ Hamry 6.ročník a ZŠ Elišky Přemyslovny, které ve vzájemném zápase uhrály remízu 1:1.

Ve skupině B si nejlépe počínalo domácí družstvo ze 7.A, které nedostalo za celý turnaj jediný koš. Na zbývajících příčkách pak 3 družstva získala shodně po 1 výhře, a proto muselo rozhodovat skóre ze vzájemných zápasů. Černý Petr zůstal v rukou týmu sedmáků ze ZŠ Hamry, kteří tak byli odsunuti do zápasu o 7. místo. Tato kategorie nakonec skončila obrovskou nadvládou domácí školy, když všech 5 družstev ze ZŠ Laštůvkova obsadilo prvních 5 pozic v konečném hodnocení.

Pořadí kategorie 6. + 7. ročník:

1. ZŠ Laštůvkova 7.A, 2. ZŠ Laštůvkova 6.A, 3. ZŠ Laštůvkova 7.B, 4. ZŠ Laštůvkova 6.B, 5. ZŠ Laštůvkova 6.C, 6. ZŠ Elišky Přemyslovny, 7. ZŠ Hamry 6.roč, 8. ZŠ Hamry 7.roč.

Do nejstarší kategorie pro žáky 8. a 9. tříd se přihlásilo 5 družstev. Nejvíc se dařilo nejstaršímu týmu v turnaji, kterým byli domácí deváťáci. Ti vyhráli všechny své zápasy. Na druhém místě jim výborně sekundovalo družstvo ze ZŠ Elišky Přemyslovny, které své důležité zápasy dokázalo vyhrát vždy o 1 nebo 2 koše. Na vítěze turnaje ale nestačilo vyšším rozdílem. Dvě výhry si připsalo družstvo z 8.A, co stačilo na 3.místo. Čestný úspěch v podobě nejchudší výhry 1:0 zaznamenalo i družstvo ze ZŠ Náměstí Míru. Na posledním místě sice skončilo družstvo z 8.B, ale to uhrálo nejtěsnější výsledek s vítěznými deváťáky, když jim podlehlo jenom 1:2.

Pořadí kategorie 8. + 9. ročník:

1. ZŠ Laštůvkova 9.roč, 2. ZŠ Elišky Přemyslovny, 3. ZŠ Laštůvkova 8.A, 4. ZŠ Náměstí Míru, 5. ZŠ Laštůvkova 8.B.

Bystrcký korfbalový turnaj tak přinesl jasnou dominanci pořádající školy ZŠ Laštůvkova, která dokázala triumfovat ve všech kategoriích. Nejblíž se jí přiblížila druhá bystrcká škola, ZŠ Vejrostova, která jen těsně podlehla mezi páťáky. Věříme, že v příštím ročníku se zúčastní větší počet škol a zvýší se tak konkurence pro domácí týmy. 

Kompletní výsledky turnaje najdete zde.

Foto z obou dní Bystrckého turnaje najdete zde.


Komentáře

komentáře Disqus