Česká elitní reprezentace zahájila přípravu na ME v Katalánsku 2024

Na konci října tohoto roku proběhne tzv. „malé“ mistrovství Evropy kategorie A v Katalánsku. Turnaje se zúčastní top osm týmů starého kontinentu a nebude zde chybět ani náš reprezentační výběr. Byť je do turnaje ještě relativně daleko, tak trenéři Ivo Kracík a David Konečný využili možnosti se utkat v přátelských zápasech s výběrem Nizozemska kategorie U19. Tato příležitost se naskytla v prodlouženém víkendu 4.7.-6.7. v Kutné Hoře.

Pro nizozemský tým, vedený Leonem Simonsem, je tento termín už zaběhnutý jako ukončení reprezentačního cyklu pro kategorii U19. Naopak pro trenéry české reprezentace to byl start nové sezóny a byla to nejen příležitost si zahrát s kvalitním a dynamickým soupeřem, nýbrž zároveň se otevřela možnost spojit zkušené reprezentanty s nastupujícím talentovaným mládím. V Kutné Hoře si tak mohli zahrát a blíže se poznat hráči Vlasta Krejčí, Petr Pešák, Petr Šnajdr s talentovanými dorostenci Lukášem Holíkem, Honzou Theissigem. A u hráček jsi souhru mohly vyzkoušet například Martina Klacková, Vendy Jemelíková s děvčaty Lenkou Buriánkovou, Sofií Vojnovou, Jitkou Pavlíčkovou atd. Mezi dalšími nominovanými hráči a hráčkami byli dále František Valenta, Vojta Holík, Rosťa Kortus a Nela Kubů, Klára Nováková, Verča Čarvašová. Všichni tito hráči jsou stále věkem okolo 20 let. Pozvánku dále dostali Alexandr Vyroubal, Sára Sahatciu – ti se ale z časových důvodů nemohli zúčastnit, nicméně pro podzimní část přípravy s nimi trenéři počítají. A dále, ze zdravotních důvodů, se omluvili René Křupal a Eliška Zieglerová – uvidíme, zda jim zdraví dovolí se do reprezentace zapojit později.

Celá akce začala čtvrtečním večerním společným tréninkem pod vedením Leona Simonse. Protože našich hráčů bylo 8+8 a nizozemských 10+10, tak Leon rozdělil hráče početně na dvě poloviny, vždy 8 českých a 10 nizozemských hráčů. A stejně tak rozdělil trénink na dvě hodinové jednotky. Trénink obsahoval střelbu, střelecké soutěže, poté společný nácvik herních a obraných aktivit. A na konci tréninku si hráči zahráli klasický korfbal, kdy v jedné čtveřici byli vždy 2 čeští a 2 holandští hráči. Myslím, že šlo o velmi zábavný a atraktivní trénink pro všechny hráče, bylo vidět, jak si společnou hru všichni užívají.

Druhý den dopoledne si naši reprezentanti zatrénovali samostatně. Trénink byl zaměřen hlavně na oživení základních herních principů, kterými se současná elitní reprezentace chce prezentovat. Po tréninku a obědě na hotelu Mědínek (zde jsou i oba reprezentační výběry ubytovány), měli hráči i trenéři volno až do večerních zápasů. Večer se hráli 2 zápasy, vždy 4x12 minut čistého času. 

Nizozemský výběr postavil do prvního zápasu svoji základní sestavu. Český tým kontroval sestavou složenou spíše ze zkušenějších hráčů - tedy Krejčí, Šnajdr, Klacková, Nováková – Pešák, Kortus, Kubů, Jemelíková. Ivo Kracík chtěl zjistit, co si hráči zapamatovali ze své souhry z posledního úspěšného MS na Taiwanu. A nutno podotknout, že souhra i po půl roce fungovala skvěle. Byly tam samozřejmě drobné nedostatky, ale to vzhledem k termínu, ve kterém se nacházíme, se dalo očekávat. Vždyť někteří hráči téměř 2 měsíce nehráli po sezóně korfbal. Přesto se dá říct, že náš tým dokázal soupeře hlavně v úvodních pasážích zápasu přehrávat a překvapit. Po většinu času náš výběr vedl. Vše se ale zlomilo v polovině poslední čtvrtiny, kdy už bylo cítit, že některým našim hráčům dochází i síly. Nizozemský výběr nakonec porazil náš tým 18:22.

Druhý zápas měl v něčem úplně opačný vývoj. Český tým nastoupil ve velmi mladé sestavě. Pět hráčů ještě letos hrálo na ME U19 v Katalánsku a další tři hráči reprezentovali na MS U19 loni v Gentu. Sestava byla Holík V., Valenta, Pavlíčková, Buriánková – Holík L., Theissig, Vojnová, Čarvašová. A v čem byl vývoj opačný – ve vývoji skóre. Do zápasu vlétli soupeři jako smršť a rychle vedli 4:1. Naštěstí se naši mladíci rychle oklepali, přizpůsobili se tempu hry a ještě do poločasu zvládli vyrovnat. Hra byla nadále velmi rychlá, vyrovnaná a bojovná. A jak se blížil konec, tak rostla bojovnost, nasazení a úsilí našich hráčů, kteří cítili, že můžou zvítězit. A odměnou pro český výběr byla nakonec výhra 21:20. Je potřeba dodat, že určitě nešlo o žádný vypuštěný zápas ze strany Holanďanů, ti neradi prohrávají jakýkoliv zápas, natož proti soupeři, který je jim prakticky věkově vyrovnaný.

V neděli bylo dopoledne volno, protože hned po obědě se odehráli další dva zápasy – opět na stejných principech. Jen naše sestavy byly jiné – trenéři nyní pro tyto dva zápasy už namixovali „zkušenost s mládím“. Navíc se bohužel v pátečních zápasech mírně zranili Rosťa Kortus a Veronika Čarvašová, takže bylo nutné už hráče různě prostřídávat. Oba zápasy už byly výsledkově jasně v režii soupeře, a to 16:20 a 12:18. Už ze skóre je vidět, že padalo méně košů na obou stranách. 

Celkově můžeme tuto akci považovat za vydařenou. Ukázalo se, že zkušení reprezentanti nezapomněli principy hry, kterou hráli na MS na Taiwanu. Dále se ukázalo, že český korfbal má silnou mladou generaci hráčů, která velmi dobře doplňuje zkušené hráče a která svým talentem, spojeným s dynamikou, dovede hrát rovnocennou partii se stejně starými nizozemskými protivníky. A na závěr se dá říct, že spojením těchto „korfbalových generací“ vzniká oboustranná motivace bojovat o závěrečnou nominaci na ME v Katalánsku a zde společně dosáhnout na vysněné medailové pozice.

Další příprava na ME bude pokračovat o víkendech po prázdninách v září a říjnu. Určitě budete opět o všem informováni a věřím, že se máme všichni na co těšit. Konečným cílem tohoto reprezentačního cyklu totiž není jen zmíněné ME 2024, ale jsou to Světové hry v čínském Chengdu 2025.


Komentáře

komentáře Disqus