Historické okénko – první JMS U19

Již na konci týdne začíná v Kutné Hoře historicky druhé Mistrovství světa v kategorii do 19 let, které se poprvé a zatím naposledy konalo v roce 2019 v Nizozemsku. O Velikonocích 2019 se na MS U19 utkalo o první světový titul v této kategorii celkem 12 družstev, která byla nalosována do tří skupin. Na českou reprezentaci pod vedením trenéra Jiřího Podzemského čekaly těžké výzvy v podobě Taiwanu, Portugalska a Hong Kongu.

K prvnímu zápasu nastoupila česká reprezentace 19.4. 2019 a soupeřem byl favorizovaný Taiwan. Historicky první český koš na MS U19 vstřelil Jan Toufar, který ve druhé minutě zápasu srovnával na 1:1. První české vystoupení však Češi k bodům nedotáhli a podlehli asijskému týmu poměrem 11:17. První vítězství si připsali čeští junioři ve druhém zápase, kde jasně přehráli Hong Kong 24:7, když střelecky zazářila Sára Sahatciu s 8 koši a Mikuláš Martinec s pěti přesnými střelami. Na závěr základní skupiny nezvládli čeští junioři utkání proti Portugalsku, když ve střelecky chudém zápase prohráli 7:11.

Po třetím místě ve skupině je tak čekal boj ve čtvrtfinále proti Belgii, jež potvrdila roli jasného favorita a po výsledku 10:23, když pět košů zaznamenal Vojtěch Ošťádal, zamířili naši reprezentanti do bojů o konečné 5.-8.místo. V semifinále nejprve podlehli Anglii vysoko 8:23, když nestačili zejména na anglického kapitána a nejlepšího střelce celého turnaje Shana Bucklanda, jež dal 6 košů. V posledním zápase na turnaji pak česká reprezentace porazila Maďarsko 8:4, připsala si historicky druhou výhru a konečné sedmé místo.

ČR U19 – Maďarsko U19          8:4       (poločas 4:2)

Koše českého družstva: Jiřička 2, Literová 2, Vernarská 1, Martinec 1, Toufar 1, Nováková 1 

 


Komentáře

komentáře Disqus