Odborný seminář k bezpečnosti ve sportu

Ve čtvrtek 19. září 2024 se v prostorách Wellness Hotelu Step v Praze uskutečnil odborný seminář, jehož hlavním tématem bylo zajištění bezpečného prostředí ve sportu a prevence negativních jevů jako je doping, match-fixing či násilí ve sportovních klubech. Seminář probíhal od 15:00 do 18:00 hodin a přilákal širokou škálu zástupců národních sportovních svazů, včetně zástupce Českého korfbalového svazu.

Jedním z hlavních řečníků semináře byla zmocněnkyně vlády pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková, která ve své prezentaci zdůraznila potřebu většího důrazu na lidská práva a ochranu sportovců, zejména dětí a mládeže, před jakýmikoli formami zneužívání či diskriminace. Kromě safeguardingu, tedy opatření na ochranu sportovců, byla velká část programu věnována i prevenci dopingu a manipulaci s výsledky zápasů (match-fixing).

Jedním z klíčových bodů semináře bylo představení připravovaného Etického kodexu pro sport, který bude vytvořen za účelem podpory fair play, respektu a rovného zacházení ve všech sportovních disciplínách. Tento kodex bude klást důraz na dodržování zásad transparentnosti, poctivosti a ochrany integrity sportu, přičemž jeho cílem bude zamezit všem formám neetického chování, které by mohly ohrozit jakýkoli sportovní výkon či soutěž.

Po jednotlivých prezentacích odborníků následoval diskusní panel, během něhož měli účastníci příležitost se aktivně zapojit, sdílet své zkušenosti z praxe a navrhnout konkrétní opatření, která by mohla vést ke zvýšení bezpečnosti a transparentnosti ve sportovních aktivitách.


Komentáře

komentáře Disqus