Historické okénko – 2002 byl nejúspěšnější rok historie českého korfbalu

Dnes se podíváme v našem historickém okénku podrobně na to, co jsme nastínili v minulém vydání. A to na rok 2002, který byl zatím tím nejúspěšnějším v české korfbalové historii – tedy přesně dvacet let zpátky na časové ose. A co se tedy přesně povedlo?

Začalo to úspěšným tažením českých pohárových zástupců, když nejdříve 1.KC Havířov dokázal jako druhý český mistr získat bronzové medaile na Poháru mistrů evropských zemí, který se v roce 2002 konal v Praze v hale Slavie. Severomoravský klub v základní skupině sice nejprve prohrál 11:20 s belgickým mistrem AKC Antwerpen, ale následně další dva soupeře jasně přehrál, když slovenskou Prievidzu porazil 21:13 a anglický Mitcham dokonce 21:9 a vybojoval si tím druhé místo ve skupině a  účast v boji o třetí místo. V boji o medaile se utkal v portugalským mistrem GDDBD a dokázal po vítězství 15:14 získat první cenný kov roku 2002.  

Na konci února se pak v německém Bergisch Gladbachu konal druhý ročník Europa Shieldu, jež překvapivě ovládlo velmi mladé družstvo MS YMCA Znojmo, pro něž bylo zlato fantastickým úspěchem a vlastně první zkušeností s mezinárodním korfbalem v kategorii dospělých.

Na přelomu března a dubna se ve španělské Barceloně konalo druhé halové Mistrovství Evropy, když se jej zúčastnilo deset družstev. Česká reprezentace pod vedením trenéra Jana Kőnigsmarka nejprve jasně vyhrála svou základní skupinu, v níž postupně porazila Slovensko 23:13, Portugalsko 20:13 a Polsko 19:8. Následně se rozjetý český tým představil v památném zápase proti Belgii, jež porazil 20:19 i díky fenomenálnímu Petrovi Malačkovi, který dokázal nastřílet 5 košů včetně památné letecké donášky na konci zápasu za nerozhodného stavu 19:19. V následné semifinálové skupině pak Češi opět zdolali Portugalsko 25:12 a Německo 21:11 a z prvního místa postoupili do finále proti Nizozemsku. Ještě v poločase vedli čeští reprezentanti 7:6 a nizozemští sportovci vykazovali známky velké nervozity, protože Češi jim byli skutečně vyrovnaným soupeřem. Finále nakonec skončilo výsledkem 9:15, ale ovace zaplněného publika patřily po konci zápasu Čechům, kteří si je naplno užívali a vítězné kolečko kolem haly bylo po finále v podání stříbrného družstva.

Medailová žeň českého korfbalu však v roce 2002 neskončila tímto fantastickým stříbrem, ale na podzim na přelomu října a listopadu přidali čeští junioři U21 ještě bronzový úspěch v podobě třetího místa na Mistrovství Evropy U21, kde dokázali vyhrát čtyři ze šesti zápasů. Porazili Rusko 20:15, Francii 20:7, Velkou Británii 18:11 a Portugalsko 15:7 a podlehli pouze vítěznému Nizozemsku 10:24 a stříbrné Belgii 10:29.


Komentáře

komentáře Disqus