Představujeme finalisty Korfbal League 2021

Ve finále Korfballeague 2021 se utkají dvě nejlepší družstva tohoto ročníku, která dokázala vyhrát své základní skupiny a následně přejít přes čtvrtfinále a semifinále. Družstva PKC Papedrecht a Fortuna Delft v deseti zápasech základní části ani jednou neokusila hořkost porážky, když Fortuna devěkrát zvítězila a jediný bod ztratila remízou s TOP Sassenheim a PKC dokázalo zvítězit dokonce ve všech deseti zápasech základní části. První porážky v aktuálním ročníku vítězům základních skupin připravila až družstva v play-off.

PKC Papendrecht 

Největší, nejslavnější a mnohými dalšími nej superlativy označovaný korfbalový klub. Tento korfbalový klub byl založen již v roce 1935 a po deseti letech měl téměř tisíc členů. PKC dokázal devětkrát získat nizozemský halový mistrovský titul, když naposledy slavil před zaplněnou halou Ahoy v roce 2015 a od té doby ještě dvakrát odešel z finálového klání poražen (v roce 2016 a 2019, kdy podlehl právě Fortuně Delft). PKC dokázal sedmkrát ovládnout i Pohár mistrů evropských zemí – Europa Cup a dva z těchto triumfů si připsal při českém pořadatelství, když vyhrál Poháry mistrů 2000 a 2002, které hostila Praha.

PKC Papendrecht je spojen s trenérskými legendami, když první družstvo mnoho let trénoval Ben Crum, dva roky jej vedl i trenér belgické reprezentace Detlef Elewaut a současným koučem je bývalý nizozemský reprezentant a reprezentační trenér Wim Scholtmeijer. Finále bude pro Wima Scholtmeijera velmi pikantní, neboť během své kariéry oblékal dres obou finalistů, když v dresu Fortuny byl na začátku tisíciletí prvním profesionálním korfbalovým hráčem a v dresu PKC pak svou hráčskou kariéru završil.

Největšími hvězdami současného kádru jsou nizozemští reprezentanti Laurens Leeuwenhoek, Olav van Wijngaarten a Jelmer Jonker, belgická reprezentační hvězda Julie Calluweová a nejlepší střelkyně play-off Sanne van der Werffová, která překvapivě zatím střelecky v play-off předčila všechny ženy i ženy a s 24 koši vede absolutní střeleckou tabulku.

 

Fortuna Delft

Korfbalový klub Fortuna byl založen v roce 1957 a v současnosti patří do absolutní špičky nizozemského korfbalu a je druhým nejúspěšnějším klubem nizozemské historie. Titul v nejvyšší nizozemské soutěži slavil celkem pětkrát a je úřadujícím nizozemským šampiónem z roku 2019. Zároveň je i posledním vítězem Poháru mistrů evropských zemí, když v lednu 2020 jasně zvítězil ve finále Europa Cupu v Budapešti, což bylo jeho třetí vítězství v historii (zajímavostí je i to, že všechna tři tyto vítězství Fortuny Delft v Poháru mistrů vždy pískali čeští rozhodčí, když finále v roce 2020 pískal Lukáš Pazourek a v letech 2004 a 2005 Lukáš Filip).

Největší hvězdy v týmu Fortuny jsou aktuálně reprezentační opory Daan Preuninger, Harjan Visscher, Jessica Lokhorstová a Floer Hoeková. Tým se opírá i o klubovou ikonu a nejlepšího doskakujícího hráče celé soutěže i play-off Thomase Reijgersberga a ještě v minulém roce mu v tom zdárně sekundovala i Mirjam Malthová, která byla a zůstává nepřekonatelnou doskakující hráčkou nizozemské korfbalové historie. Nečekanou střeleckou hvězdou play-off je Lieneke Priesová, která dokázala v semifinále vstřelit deset košů a celkem má v play-off již 18 přesných zásahů.

 

Střelecká tabulka Play-off Korfbaleugue

Sanne van der Werffová PKC 24 košů
Jelmer Jonker PKC 23 košů
Daan Preuninger Fortuna 22 košů
Mick Snel  TOP 20 košů
Floer Hoeková Fortuna 20 košů
Laurens Leeuwenhoek PKC 19 košů
Nik van der Steen Fortuna 19 košů
Lieneke Priesová Fortuna 18 košů
Frank Mostard TOP 16 košů
Barbara Brouwerová TOP 15 košů
Celeste Splitová  TOP 14 košů
Emiel de Kruijff  KZ 14 košů
Stef Meijns KZ 13 košů
Richard Kunst PKC 12 košů
Alwin Out KZ 12 košů
Jet Hendriksová TOP 12 košů
Zita Schroderová PKC 11 košů
Sanne Pasmová KZ 11 košů
Jessica Lokhorstová Fortuna 11 košů
Harjan Visscher Fortuna 10 košů

 


Komentáře

komentáře Disqus