Historické okénko – 28 let od prvního EC pořádaného v ČR

První velký mezinárodní turnaj v České republice se uskutečnil v lednu 1994 – tedy před 28 lety. Na začátku roku 1994 pořádal Český korfbalový svaz finálový turnaj Poháru mistrů evropských zemí v Olomouci, a to v hale University Palackého a toto místo se pak stalo ještě několikrát centrem evropského či světového korfbalu, když se zde konalo například i ME U21 2014 či poslední Mistrovství světa v kategorii do 23 let v roce 2016, kde bronzovou medaili vybojovalo i české juniorské reprezentační družstvo.

V roce 1994 na finálový turnaj postoupilo šest nejlepších družstev dle výsledku z roku 1993 (šestým místem z finálového turnaje v roce 1993 si tak přímý postup zajistit i český mistr VKC Kolín) a pět družstev se v kvalifikaci utkalo o dvě volná místa, jež si vybojovala mistrovská družstva z Pyrenejského poloostrova Sangalhos a Egara´85. Český mistr a fenomén devadesátých let VKC Kolín nejprve ve svém prvním vystoupení ve čtvrtfinále nestačil na německého mistra Grűn Weiss, kterému podlehl poměrem 8:14 a následně v semifinálovém souboji ve skupině o 5.-8.místo vybojoval vítězství 15:12 nad portugalským Sangalhos. V souboji o konečné umístění a o dosavadní historické maximum, kterým se mohlo stát 5.místo, nastoupil český mistr proti tradičnímu soupeři z Arménie, s nímž se v této době utkával celkem často – proti Armsikopi Jerevan. VKC Kolín pod vedením charizmatického trenéra Karla Kőnigsmarka bojoval před slušně zaplněným publikem, ale střelecká smůla se lepila na středočeské ruce a do poslední desetiminutovky vstupoval VKC Kolín v mankem 7:11. Pak přišel nevídaný obrat, neskutečné střelecké procitnutí kolínských střelců a euforie v hledišti – deset košů v řadě, o něž se největší měrou postarali Milan Čejka a Radim Toman. Kolín si tak připsal velmi cenné vítězství 18:13 a poprvé se český mistr dokázal umístit mezi TOP 5 mistry starého kontinentu.

Vítězem prvního velkého turnaje na území České republiky se stal nizozemský mistr Deetos po jasném vítězství 20:7 nad belgickým  KC Borgerhout, třetí pak skončil čtvrtfinálový přemožitel kolínského družstva Grűn Weiss, jež v boji o bronz předčil anglický Vultrix 11:9. 


Komentáře

komentáře Disqus