On-line školení rozhodčích před sezónou 2024/2025

Včera ve večerních hodinách proběhlo formou Google Meet on-line školení rozhodčích před zahájením nové sezóny 2024/2025.

Komise rozhodčích Českého korfbalového svazu připravila toto školení a on-line meeting vedl člen Komise rozhodčích ČKS a jeden z nejzkušenějších mezinárodních rozhodčích Lukáš Pazourek, který má na kontě téměř dvě stovky odřízených zápasů na mezinárodní scéně a současně vede každoročně školení pro české rozhodčí.

Náplní školení byly zejména změny pravidel, které byly prezentovány Mezinárodní korfbalovou federací IKF a jsou již zanesena do překladu aktualizované verze pravidel na webu ČKS. Změny se týkají zejména procedury rozehrání volného hodu, kde v postavení dostávají přednost útočící hráči, dále přibývají časové tresty za udělení žluté či červené karty, kdy udělení karty je doprovázeno i povinným trestem na dobu 4 minut či dochází k lepšímu pojmovému vymezení “bráněné střelby”. Další změny jsou spojené s rozehráním hry ve druhé a čtvrté čtvrtině, které nově provádí ten tým, který měl míč v držení na konci první, resp.třetí čtvrtiny a úplnou novinkou je i striktně stanovená odpovědnost hlavního trenéra za celou lavičku, kdy případné udělení karty někomu z lavičky automaticky znamená i kartu stejné barvy právě pro hlavního trenéra, který následně, jak bylo zmíněno výše, ztrácí na dobu 4 minut své pravomoce a nesmí vést svůj tým, žádat o střídání či oddechový čas


Komentáře

komentáře Disqus