Zhodnocení ME 2017 v beachkorfalu

Senioři CZE 1

4.misto je rozhodně úspěch, protože výběr měl ve skupině pozdější vítěze NED2 a tým z Belgie 2. Navíc ve čtvrtfinále museli porazit silný tým z Blau-wit Amsterdam, který vyhrál mistrovství Holandska minulý týden. Hráči hráli aktivně a každý dokázal skórovat. Neměli v zápasech výškovou převahu, ale dokázali si s tím poradit. V semifinále měli trochu smůly, protože nedali dvě penalty (volná střela v beachi) z pod koše. A ty jim pak chyběly k vyrovnanému zápasu. Zápas o bronz už byl vabank. Belgičani hned ze dvou prvních střel dali dva koše z dálky a pak si udržovali náskok do konce. 

Senioři CZE2

Vyhráli svoji skupinu a předváděli bojovný výkon. Tým vedl Vlasta Krejčí, který využil své výšky a zkušeností s pohybem na písku z beach volejbalu. Ostatní se taky postupně chytli a dokázali skórovat z těžkých pozic. Ve čtvrtfinále jim bohužel došli síly a ke konci už nebyli schopni vyvinout tlak. V neděli skvěle bojovali a vyhráli oba zápasy. Zvlášť skóre s Polskem 13:12 po GG bylo neskutečné. Na písku za 12 minut za větru dát 25 košů je asi světový rekord. Nakonec nebezpečný Surinam, který byl složený z Holanďanu, kteří měli předky v Surinamu. 

Junioři U19

Šikovní hráči, kteří si nejdřív museli osvojit záludnosti beach korfbalu, aby nedělali zbytečné chyby v obraně a zároveň v útoku využili svoje zbraně. Rychlá děvčata a kluci šikovní s balónem v ruce, kteří dokážou skórovat i s odskokem jednou rukou, což je v beachi velká pomoc. V neděli se dokázali dostat do semifinále, kde trochu smolně prohráli s Maďarskem košem v posledních vteřinách. V boji o bronz už byli viditelně unavení. Bylo tam hodně nepřesnosti a špatných řešení situace. Celkem odehráli 9 zápasu a to je velké sousto. 

Rozdíl mezi klasickým korfbalem a beachem je dost zásadní. Jednak v pravidlech. Vůbec se nepíská bráněna střelba, protože podle pravidel hráč v pohybu může střílet. Systém střídání je dost důležitý, pokud špatně vystřídáte, tak dostanete koš jen proto, že obrana už nemůže ani chodit. Hrálo se 2x6min. Díky výhodě pro útočníky byli rozhodčí dost benevolentní i k obráncům, takže pak byl korfbal na písku dost kontaktní sport. Místy maso. Hlavně proti Polsku a Belgii. Na druhou stranu bylo málo zranění na takovou porci zápasu. V podstatě žádné vážné. 
Nedá se říci, že by měli výhodu jenom velcí hráči. I když samozřejmě to výhoda je, ale jde taky o to, kdo umí dobře pracovat s balónem, protože tam nebyly dvě stejné střely a pokud umíš skórovat v pádu jednou rukou, tak vyhráváš. Co se týče koukatelnosti pro diváky, tak hodně záleží, jak moc šikovní hráči hrají. Je to hodně dynamický sport, a pokud hráči zvládají tu rychlost, tak je to zábava, se na to dívat. 
 


Komentáře

komentáře Disqus