Seniorka absolvovala první ostré zápasy v novém složení

Pro první zkušenosti v novém složení si národní tým odletěl do Anglie do Norwiche, kde se střetl s týmem Velké Británie, který se připravuje na Světové hry, a výběrem Holandska do 21 let. Oba velice kvalitní celky, proti kterým se dostatečně ukázaly slabiny a i silné stránky českých hráčů.

Vše se odehrálo v campusu University of East Anglia, který poskytl všem týmům krásné zázemí. Na víkendovém programu bylo celkem 6 zápasů, kdy každý tým se utkal dvakrát. V nominaci bylo nakonec 14 hráčů, když na poslední chvíli nemohl odcestovat Tomáš Veselý kvůli onemocnění.

Češi začali proti silným Holanďanům, kteří i přes svůj věk už zasáhli do bojů v Korfbal leauge. Úkolem českého týmu bylo poradit si s agresivní obranou, použít nové varianty při zakládání útoků a na druhé straně nebojácně zkoušet co nejtěsnější obranu. Začátek se vydařil a Češi rychle vedli 2:0, ale tvrdý boj teprve následoval. Mladí Holanďané zjistili, že budou muset použít všechny svoje zbraně a rychle skóre vyrovnali. Poločas skončil 7:11 a celé utkání 13:21. Opět se ukázalo, že problém není v obraně nebo ve větší fyzické zdatnosti soupeře nebo ve vytváření volných pozic pro střelu, ale v jejich proměňování. Navíc v polovině zápasu musela nuceně odstoupit Lenka Faltýnková, protože se vážně zranila s podezřením na přetržení Achillovy šlachy na pravé noze, což se při následném vyšetření v nemocnici bohužel potvrdilo. Hned další zápas svedli Češi souboj s Velkou Británií. Oba týmy v pozměněných sestavách, než bylo v minulosti zvykem a oba s trochu rozdílným stylem. Výšková převaha soupeře nehrála velkou roli v počtu doskočených balónů, ale tentokrát to byla daleko větší sehranost ten hlavní rozdíl. Ostrované měli přesně určené role a navíc se jim dařilo prosadit se ve složitých a dobře bráněných situacích. Naproti tomu Češi si vypracovávali šance podle způsobů, které jim před týdnem prezentovat Wim Bakker, což jim sice nabídlo hodně vyložených šancí, ale také spoustu nevynucených chyb. Poločas byl nakonec 9:12 a celý zápas 13:21.

V neděli začínali reprezentanti už v deset hodin opět proti VB, ale  s trochu jiným plánem aby hráli více organizovaně a v obraně ještě více tlačili na soupeře v jeho více méně stejných útočných situacích. To přineslo ovoce pouze z části. Poločas 6:6 hovoří za vše. Oba týmy byly moc čitelné pro obranu a tak nepadalo tolik košů. V závěru měli šťastnější ruku Angličané, když zvítězili 15:11. Hned další utkání bylo mezi holandským výběrem a Českem. Celý zápas by se dal rozdělit na čtvrtiny z nichž první a poslední Češi vysoko  prohráli,ale ve zbylých dvou byli lepším týmem. V první desetiminutovce vůbec nedokázali reagovat na brutální předobranu soupeře a asi na ně i dolehla únava z cesty a předešlých zápasů a prohráli jí 10:0. Nicméně nemělo smysl skládat zbraně a po menších obměnách v sestavě se jim podařilo vyhrát další část 6:4. Utkání nakonec skončilo vysoko pro Holanďany 28:13.

Nicméně tolik zkušeností a poznatků, kolik reprezentanti získali v těchto čtyřech utkáních je neocenitelné a jiným způsobem než větším počtem mezinárodních zápasů je nezískají.


Komentáře

komentáře Disqus