Dřina v písku. Korfbalové mocnosti zbrojí na plážové mistrovství republiky

K létu patří voda a slunění na pláži a to stejné si mohou říct i korfbalisté. V sobotu se totiž v Ostravě odehraje historicky první mistrovství republiky v beach korfbalu, kterého se zúčastní tuzemská elita. „Máme deset přihlášených týmů seniorů a pět juniorských. Nechybějí zástupci z tradičních korfbalových bašt, jako jsou České Budějovice, Brno nebo Prostějov. Soupisky jsou nabité,“ přibližuje místopředseda korfbalového svazu a hlavní organizátor turnaje Lukáš Filip.

Klání v areálu Tělovýchovné jednoty Ostrava slouží zároveň jako kvalifikace na srpnové první mistrovství Evropy, které se uskuteční v Nizozemsku. Tam postoupí dva nejlepší seniorské a jeden juniorský celek. „Samozřejmě to určité lákadlo je, ale širší reprezentační kádr má turnaj povinný a jde i o nominaci na klasické mistrovství Evropy,“ povídá českobudějovický Petr Pešák. Beach korfbal má slibnou budoucnost, v roce 2021 se má objevit na Světových hrách v Birminghamu a funkcionáři by ho rádi protlačili i na olympijské hry.

Test beach korfbalového turnaje i areálu ve čtvrtek obstaraly základní školy. „Turnaj se vyvedl. Jde o skvělý doplněk klasického korfbalu. Hraje se čtyři na čtyři s upravenými pravidly,“ vysvětluje Filip.

Mezi nejlepší určitě chtějí v sobotu od 8.20, kdy klání startuje, promluvit České Budějovice, které vyšlou do seniorského klání hned dva týmy. „Pamatuji si, že jeden turnaj na písku se odehrál už před několika lety. Pohyb na písku je dost náročný, ale docela často chodíme hrát plážový volejbal, tak to snad zúročíme. Speciální přípravu však nemáme, jdeme si hlavně užít příjemný den po konci sezony,“ vyhlíží Pešák.

ÚČASTNÍCI -SENIOŘI

Skupina A: České Budějovice A, Prostějov, Kolín A, Šenov B, Nový Lískovec

Skupina B: České Budějovice B, Brno, Kolín B, Šenov A, Znojmo

JUNIOŘI: Brno, Šenov, České Budějovice, Nový Lískovec, Náchod


Komentáře

komentáře Disqus