Korfbalový seminář v Brně s účastí 12 učitelů

Na ZŠ Jana Babáka v Brně se ve čtvrtek 9. února konal seminář o využití korfbalu na základních školách. Zúčastnilo se ho 12 vyučujících ze 7 brněnských škol.

Každý školní rok organizuje Korfbal klub Brno alespoň jeden korfbalový seminář pro učitele, kde se vyučující seznamují s veškerými informacemi ohledně korfbalu. V minulém školním roce 2015/2016 se konaly 2 semináře na ZŠ Pastviny a ZŠ Elišky Přemyslovny, dohromady se jich zúčastnilo 15 učitelů.

V tomto školním roce se první seminář konal na ZŠ Jana Babáka a hned se přihlásilo 12 vyučujících, z čeho nakonec byl jenom jediný muž. Taky účast 7 různých škol příjemně potěšila. Největší zastoupení měla samozřejmě místní ZŠ Jana Babáka, o což se postaral místní tělocvikář, pan učitel Schöller, který absolvoval stejný seminář v roce 2015. Z ostatních škol byly zastoupené ty, kde již korfbal provozují, například ZŠ Vejrostova, ZŠ Labská a ZŠ Hamry, ale také úplně nové školy, které do kontaktu s korfbalem zatím nepřišly, jako ZŠ Krásného anebo ZŠ Novoměstská. Seminář odborně vedli trenér mistrovského KK Brno, české reprezentace do 17 let a člen Trenérsko-metodické komise ČKS Jakub Máša a manažér školního korfbalu v Brně Peter Bušík.

Po krátkém teoretickém úvodu o historii a základních pravidlech, se přítomné paní učitelky pustily do střelby. Technika byla pro většinu z nich úplně nová, když na střelbu oběma rukama nebyly zvyklé. Proto chtěli začínat na koše o výšce tří metrů. Po krátkém čase ale již zvládaly střelbu i na koše o výšce 3,5 metru. Následně si zahrály různé varianty korfbalových zápasů, například Korfball4 na 2 koše anebo také tréninkovou variantu 2 proti 2 na 1 koš. Po těchto fyzicky náročnějších cvičeních si pro změnu vyzkoušely techniku hodu penalty a také provedení donášky „spodem“. Na závěr si všichni účastníci zahráli tradiční formu korfbalu, co bylo hezkým vyvrcholením společně stráveného odpoledne.

Na konec přišlo na řadu předání osvědčení o absolvování semináře korfbalu s akreditací MŠMT. Každý z účastníků obdržel výukový materiál ČKS, mezi jinými také knihu „Korfbal pro základní školy“. Věříme, že tento seminář pomůže v dalším rozvoji korfbalu na brněnských základních školách. Příští seminář je v plánu do konce roku 2017, v novém školním roce 2017/2018.

Fotky ze školení najdete zde.


Komentáře

komentáře Disqus