Nepovedený závěr. Dvě prohry odsoudily české korfbalisty na sedmou pozici

Vlak ujíždí čím dál víc. O tom se přesvědčili čeští korfbalisté v závěrečných bojích na mistrovství Evropy v Nizozemsku. Ve skupině o páté až sedmé místo padli v sobotu jasně 8:14 s Anglií a 7:19 s Německem a mezi kontinentální elitou obsadili sedmou příčku, nejhorší umístění za poslední léta. „Padlo na nás velké zklamání a rozčarování z výkonů. Se soupeři jsme nedokázali držet krok a „béčkové“ korfbalové země nás předhánějí,“ krčil rameny český trenér Ivo Kracík.

V sobotním večeru nejprve naši hráči změřili síly s Anglií a na začátku to vypadalo na rovnocenný souboj. Ve zkráceném třicetiminutovém duelu ještě v desáté minutě drželi vedení 3:2. Pak se však začali dít věci, bohužel v neprospěch českého výběru. Češi nedali přes deset minut koš, zato soupeř jich nasázel devět a rázem odskočil na nedostižné vedení 11:3. „Během dvou minut jsme dostali snad šest košů. Samozřejmě jsme špatně bránili, ale největší průšvih spočíval v útoku. Když nedáte několikrát za sebou, tak už se vezete,“ zoufal si Kracík.

Proti Německu bylo naopak jasno hned od úvodních minut. Zdecimovaní Češi dali první koš až v patnácté minutě, jenže Eliška Jonáková snižovala jen na hrůzných 1:7. „S Němci to bylo na ručník hned od začátku. S Anglií se zranila Martina Klacková, problémy měli i další hráči. Sestava už byla dost kombinovaná a navíc už se projevila únava. I když ta byla v druhém zápase v jeden den znát i na soupeři. Od pořadatelů to nebylo úplně šťastné. Hráči už byli vyřízení,“ líčil český lodivod.

Ne zrovna vydařenému vystoupení Čechů se však nelze divit. „Někdy je člověk dole, jindy nahoře. Jenže nám schází základna i kvalitnější soutěž. Na zlepšení je třeba dlouhodobá práce,“ narážel kouč třeba na fakt, že letos hrají extraligu jen čtyři týmy. „Měli jsme tu omlazený tým, ale mrzí mě, že nejelo ještě víc mladých. Letos nebyl tlak na výsledky, tak je to škoda,“ dodal.

Šampionát byl podle trenérových slov zvláštní i po jiné stránce než po nepovedeném vystoupení jeho svěřenců. „Nizozemci chtěli velkolepé mistrovství a to se jim podařilo. Jenže hrálo se v obrovské hale na short track (rychlobruslařská disciplína – pozn. autora), takže tam byla zpočátku velká zima. Navíc kromě zápasů domácích nechodilo moc lidí. Velká hala zela prázdnotou. Mohlo se hrát v nějaké menší, kde by byla lepší atmosféra,“ zmínil Kracík.

Český tým odcestoval domů hned v neděli, ani nečekal na závěrečné zápasy o medaile.

 

Anglie – Česká republika 14:8

Po třetinách: 1:2, 11:3. Rozhodčí: Marco Van Dre Lucht (Niz.), Miguel Wensma (Bel.). Nejlepší střelci: Davesh Patel 3, Ashley Warner 2, Blake Palfreyman 2, Samuel Brooks 2, Helen West 2, Charles Vogwill 2 – Martina Klacková 3, Eliška Jonáková 2.

 

Česká republika – Německo 7:19

Po třetinách: 0:4, 3:13. Rozhodčí: Steve Jones (Wal.), Jermain Smits (Niz.). Nejlepší střelci: Ivan Žák 4, Alexandr Vyroubal 2 - Timon Orth 4, Lea Sander 3.


Komentáře

komentáře Disqus