Přání Čechů na mistrovství Evropy: zahrát si s domácím týmem

Vrchol roku je za dveřmi. Už v sobotu startuje korfbalové mistrovství Evropy a českou reprezentaci čeká test. Do Nizozemska totiž cestuje omlazená sestava, která chce předvádět aktivní a dynamickou hru. „Na novém stylu jsme intenzivně pracovali na třech víkendových soustředěních. Chceme zapojit všechny čtyři hráče, ne se spoléhat na jednoho nebo dva střelce v každé čtyřce. Všichni musí být nebezpeční. Jde o světový trend,“ hlásí před turnajem Dordrechtu zkušená reprezentantka Martina Klacková z Českých Budějovic.

Základ ostříleného týmu doplnili úspěšní mladíci z bronzového šampionátu do třiadvaceti let v Olomouci. „Tým se oproti loňsku celkem změnil. Někteří mladí překvapili, jak jim to šlo. Snad budou ve výkonech pokračovat i v Nizozemsku,“ povídá brněnský Jan Šedý, který se do národního týmu vrací po odmlce. „Tým vypadá dobře. Mladíci navazují na hru, o kterou se snažili v mládežnické reprezentaci. Je na nich znát, že korfbalu hodně věnovali a jsou sehraní. Příjemné překvapení pro mě znamená třeba Patrik Nguyen nebo Tereza Hurdálková,“ chválí Klacková.

Na český tým čeká v základní skupině postupně Polsko, Anglie, Portugalsko a na závěr favorit skupiny Belgie. „V úvodním duelu jsme favorité a měl by nám posloužit na rozehrání. Trénovat v hale asi totiž nebudeme. Anglii pak máme co vracet, porazila nás na minulém ME a i Portugalsko známe. Na minulém mistrovství světa jsme ho sice porazili, ale šlo jen o konečné deváté místo,“ vybavuje si Klacková.

Do semifinále postoupí první dva ze základní skupiny. V českém „béčku“ se tak pravděpodobně strhne boj o postup za Belgií. Češi, Angličané i Portugalci jsou na podobné úrovni. „Cíl jsme si tentokrát žádný nedávali. Mistrovství mělo sloužit původně hlavně jako test pro mladé, a i když se nakonec dost holek kvůli škole odhlásilo, tak nejsme svázaní nějakými ambicemi. Samozřejmě bychom však rádi postoupili a zahráli si proti domácím Nizozemcům,“ tvrdí Klacková.

Právě případné utkání s domácím týmem představuje pro české korfbalisty velkou motivaci. „Atmosféra bude určitě výborná, hrát v Holandsku je vždycky velký zážitek. Hlavně finále prý bude monstrózní. Má se odehrát na velkém stadionu pro rychlobruslení,“ informuje Šedý.

Duely českého týmu:

Sobota 22. října: ČR – Polsko (14.00)

Pondělí 24. října: Anglie – ČR (18.00)

Úterý 25. října: Portugalsko – ČR (14.00)

Středa 26. října: Belgie – ČR (18.30)


Komentáře

komentáře Disqus