Brno obhájilo extraligový titul, Prostějov má první medaili v historii

Říká se, že obhajoba vydobytých pozic je těžší, pro brněnské korfbalisty to však neplatí. Loňský mistr totiž bez větších obtíží porazil v extraligovém finále České Budějovice 27:19 a slaví druhý titul v řadě. Souboj o třetí místo nabídl větší drama, v němž možná trochu překvapivě překonalo znojemskou zkušenost prostějovské mládí. Domácí tým totiž vyhrál 21:20 a získal první seniorskou medaili v historii.

Nenechali nikoho na pochybách, kde se aktuálně hraje nejlepší korfbal v České republice. Hráči brněnského Korfbal klubu po výhře v základní části extraligy opanovali i play off. Po semifinálovém vítězství 2:0 na zápasy nad Prostějovem přehráli ve finále jasně České Budějovice a potvrdili pozici největšího favorita. „Minulý rok to bylo poprvé a navíc doma a to je vždy krásné. Jsme však ohromně šťastní, že se nám podařila obhajoba. Hlavní odměna za titul přijde až později, kdy si zahrajeme Europa Cup,“ povídal brněnský kouč Jakub Máša.

První poločas nabídl vyrovnanou bitvu, na jeho konci si přeci jen Jihomoravané vypracovali čtyřkošový náskok. Brňané rozhodli ve druhé části, kdy si vypracovali až desetikošový rozdíl. „Brno mělo střeleckou převahu a mělo mnohem větší úspěšnost v zakončení. Bylo kompaktnější, víc kombinovalo, titul si zkrátka zasloužilo víc,“ uznal českobudějovický trenér Ivo Kracík sympaticky.

Jihočeši sice poslední zápas sezony prohráli, i tak byli s celým ročníkem spokojení. „Samozřejmě není příjemné, když se prohraje. Ale i druhé místo beru jako úspěch. Těšíme se na účast v Europa Shieldu, který jsem v minulosti už dvakrát vyhráli,“ vyhlížel Kracík prestižní souboj evropských klubů.

Brňané se v posledních duelech trochu trápili v útoku, v Prostějově však ukázali zlepšení. „Odehráli jsme finále tak, jak jsme chtěli. Druhý poločas byl výborný a s přehledem jsme si výhru hlídali. Chválím celý tým, vyzdvihl bych však mladou Vendy Jemelíkovou, kterou jsem oproti semifinále postavil. Vzhledem k tomu, že jí je teprve sedmnáct, tak zvládla utkání skvěle. Z Prostějova to vyrazíme rozproudit do Brna,“ naznačil Máša po duelu plán oslav.

Brno – České Budějovice 27:19 (12:8)

 

První účast v play off, první medaile. Prostějovští korfbalisté si nemohli vybrat lepší scénář domácího finálového dne. Znojmo přehráli po nadšeném výkonu a zaslouženě slaví bronz. „Od začátku jsme o trochu vedli, Znojmo bylo však pořád na dostřel. I když jsme udělali v obraně pár chyb, právě naše dobrá defenziva asi rozhodla. Znojmo je sice zkušené a padalo mu to tam z dálky, i tak jsme se mu vyrovnali i v útoku. Získat medaili je fantastický pocit,“ rozplýval se prostějovský korfbalista Petr Galíček.

Znojmo se po smolném semifinálovém vyřazení nedokázalo zvednout a nenavázalo na loňský bronz. „Mohlo nám to tam padat víc. Prostějov nás ničím nepřekvapil a můžeme si jen sypat popel na hlavu. Určitě jsme mohli zahrát líp. Bylo to dost o psychice, prohra nás moc mrzí,“ hlesla znojemská hráčka Tereza Ferkovičová.

Domácí celek naznačil, že v budoucnu lze od něj čekat zajímavé výsledky. Většina jeho hráčů má nejlepší korfbalová léta před sebou. „Každým rokem stoupáme výš a výš. Trenér nám říká, že za dva nebo tři roky můžeme klidně hrát finále. Snad má pravdu,“ culil se Galíček.

Prostějov – Znojmo 21:20

 


Komentáře

komentáře Disqus