Reprezentace si spravila náladu kanonádou s africkým týmem

Po velkém zklamání přišla alespoň částečná záplata na pochroumané sebevědomí. Čeští korfbalisté si na mistrovství světa v prvním utkání ve skupině o 9. – 16. místo s chutí zastříleli s Jihoafrickou republikou, kterou deklasovali 40:10. „Co jsem u reprezentace, tak vysokou výhru nepamatuji. Takové skóre není moc obvyklé,“ komentoval střelecký koncert svých svěřenců asistent trenéra Ivo Kracík.

Na našich bylo vidět, že si po nedělní nečekané prohře v klíčovém utkání základní skupiny s Německem chtějí napravit reputaci a pověst. Do duelu s Jihoafričany měli raketový vstup. V sedmé minutě už svítil na tabuli stav 8:0 pro Českou republiku, teprve pak se poprvé prosadil i soupeř. „Hráli jsme si v poklidu svoji hru a vyzkoušeli i různé ne tolik obvyklé herní kombinace. Protivník nám to umožnil. Bylo to jiné než s Němci, kteří nás urputně bránili. Teď jsme měli spoustu prostoru,“ objasnil asistent hlavního kouče Radka Honzíčka.

Jihoafrické republice patří ve světovém žebříčku patnácté místo, zatímco Čechům sedmé. Navíc úterní sok na šampionátu v Belgii ještě nevyhrál. O favoritovi zápasu tedy nebylo pochyb. „Kritici samozřejmě namítnou, že Jihoafričané jsou slabší. Je to tak, ale dostali se na vrcholný turnaj a koše se samy nenastřílejí. Pořád se tam musíte trefit. Nám se střelba dařila a to je dobře,“ pochvaloval si Kracík.

Do hry se postupem času dostalo i hodně hráčů z lavičky. Střelecky se nejvíc prosadil Vlastimil Krejčí, který soupeře zatížil osmi koši. „Ale trefovali se i ostatní. Je dobře, že jsme to rozložili mezi víc hráčů. Tak to má být,“ byl spokojený stratég extraligových Českých Budějovic.

Ve středu čeká na korfbalisty úplně jiný kalibr. Do cesty se jim postaví Portugalsko, které stejně jako český tým překvapivě nepostoupilo do lepší části turnaje. Stopku bronzovému celku z minulého mistrovství vystavila Čína. „Bude to jiné kafé. Portugalci jsou na jiné úrovni než Jihoafričané. Ale když už jsme nepostoupili do bojů o medaile, tak chceme silný tým porazit a dokázat naši kvalitu. Půjde o čistý korfbal bez nervů. Oba soupeři totiž nemají co ztratit,“ povídal Kracík.

Ústřední postava Portugalska je Miguel André Castanheira Ferreira De Almeida Costa, který dává velké množství košů. „Má zkušenosti. Portugalci mají obecně lepší kluky. Další nebezpečí představuje jejich vysoký hráč černé pleti na doskoku. Sbírá všechny balony, musíme tomu přizpůsobit naši hru,“ vysvětlil asistent.

Pokud Češi vyhrají, střetnou se s druhým celkem souběžné skupiny. Pokud neuspějí, změří síly s prvním z téže skupiny. „V úvahu připadá Hong Kong nebo Austrálie. Nám je to v podstatě jedno. I proto bude zápas s Portugalskem absolutně bez nervů. Těšíme se na něj,“ vyhlížel střetnutí, které startuje ve čtyři hodiny odpoledne.

Hráči i trenéři navštěvují i ostatní duely šampionátu. V úterý například viděli prohru Německa s Anglií. „Korfbal se neustále vyvíjí. Poslední dobou se klade čím dál menší důraz na doskok a doskakují častěji holky. To nebývalo dřív zvykem. Další relativně nová věc je, že se po neúspěšné střele ihned střílí znovu. Nečeká se na doskok. Statisticky je dokázáno, že je to výhodnější,“ všiml si Kracík

Česká republika – Jihoafrická republika 40:10

Poločas: 17:3. Rozhodčí: Wei Chen, Dahiya, Buis. Nejlepší střelci: Krejčí 8, Vyroubal 7, Podzemský 4 – Reyneke 3, Cassell 2.


Komentáře

komentáře Disqus