Povinnost splněna. Český tým si připsal první výhru na mistrovství světa nad Maďarskem

Splnit něco, co každý čeká, není vždy jednoduché. Čeští korfbalisté to však dokázali. Ve druhém zápase na mistrovství světa v Belgii udolali 27:13 Maďarsko a potvrdili papírové předpoklady. Po páteční vysoké prohře od favorizovaných Nizozemců si tak připsali premiérovou výhru na nejprestižnější korfbalové akci. „I přes rozpačitý začátek jsme předvedli týmový výkon a postupem času jsme měli čím dál víc navrch,“ povídal po utkání asistent trenéra Ivo Kracík.

Úvod duelu totiž českému výběru příliš nevyšel. Ve třetí minutě prohrával 0:2 a o chvíli později 1:3. „Trochu jsme to čekali. Nasadili jsme totiž odlišnou sestavu a jejím složením jsme zaskočili i samotné hráče. Chtěli jsme hrát jinak a chvíli trvalo, než se hráči sehráli a sedlo si to,“ přiblížil Kracík.

Češi chtěli Maďary zaskočit dynamickým korfbalem, na doskoku totiž neměli potřebnou výšku. „Na něj jsme v podstatě rezignovali. Na turnaji má většina týmů speciálního hráče na doskok, nám však podobný schází. Chceme se proto prezentovat trochu jiným stylem,“ vysvětlil stratég, jenž vede extraligové České Budějovice.

V průběhu zápasu dostávali Češi hru čím dál víc pod svou kontrolu. O poločase vedli o osm bodů a ve druhém dějství náskok ještě postupně navyšovali. Došlo i na řadu střídání. „Chtěli jsme rozvrhnout zátěž mezi víc hráčů a vyzkoušet si různé varianty. Potřebujeme mít rozehranou lavičku,“ zdůvodnil Kracík. „Další duely můžou rozhodnout právě odpočatí náhradníci,“ dodal.

Po povinné výhře čeká na český národní tým nejdůležitější střetnutí základní skupiny. V neděli od osmi hodin večer změří síly s Německem. Náš západní soused přitom Maďary přehrál o čtyři koše. „Jsme mírní favorité, ale Němci se umí na velké zápasy dobře připravit. Nesmíme se nechat zaskočit,“ varoval Kracík.

Češi budou spoléhat zejména na dívky. „Troufám si říct, že každá naše holka individuálně převyšuje tu Německou. To by měla být naše výhoda,“ odhadoval asistent. „Opět budeme ve výškové nevýhodě, takže musíme hrát kompaktně a rychle. Ale takový styl nám vyhovuje. Němci jsou vysocí a proti podobným typům hrajeme raději než proti mrštným korfbalistům,“ doplnil.

V dalším utkání naší skupiny porazili podle očekávání Nizozemci 28:11 Němce. Karty jsou tedy jasně dané. Kdo zítra ve střetnutí Česká republika – Německo zvítězí, postoupí do čtvrtfinálové skupiny. Z ní pak jdou dál dva týmy do vyřazovacích bojů. „Hodně zajímavé z našeho pohledu jsou boje ve skupině D. Tam totiž podlehli Portugalci Číně a zřejmě tak nepostoupí překvapivě ze základní skupiny,“ objasnil Kracík.

V případě naší výhry nad Německem se tak pro národní celek rýsuje čtvrtfinálová skupina s Nizozemskem, Čínou a Anglií. „Mělo by to být schůdné,“ podotkl Kracík k vyhlídkám svých svěřenců v další fázi světového šampionátu.

Česká republika – Maďarsko 27:13

Poločas: 15:7. Rozhodčí: Woods, Mertens, Van Der Beken. Nejlepší střelci: Malačka, Klacková po 5, Bláha 4, Vyroubal, Podzemský po 3 – Horváth 6, Dzsida 2.

 

 


Komentáře

komentáře Disqus