Nový Lískovec je mistrem ČR v lize starších žáků

V neděli 3. 5. 2015 se odehrál finálový den v korfbalové lize starších žáků. Finále pořádal KK Nový Lískovec Brno. Hrálo se v moderní hale na brněnské ZŠ Čejkovická. Do Brna se kromě domácího klubu dostavili žáci z Náchoda, Českých Budějovic a Znojma.

 

1.semifinále: Náchod – Znojmo 7:12 (4:6)

Mírným favoritem byl Náchod, který ve čtvrtfinále přehrál snadno Kolín a ve svém středu má kvalitní střelce Filipa Šmída a Pavlínu Štěpánovou. Znojmo lehce překvapilo už ve čtvrtfinále, kdy vyřadilo Šenov. Znojemští přijeli výborně připraveni a Náchod zaskočili. Prosazovali se zejména kluci. Utkání bylo vyrovnané a vyznačovalo se velkou bojovností. V závěru utkání Znojmo Náchod přehrálo a po zásluze postoupilo do finále.

Nejlepší střelci: Náchod: Štěpánová 3, Nováková 2 - Znojmo: Holík, Ságner, Kourková – 3        

 

2.semifinále: KK Nový Lískovec Brno – České Budějovice 17:7 (8:2)

Nový Lískovec v základní části neztratil ani bod a ve čtvrtfinále si poradil s Prostějovem. České Budějovice ve čtvrtfinále těsně zvítězily nad Kutnou Horou a v semifinále mohli jen příjemně překvapit své fanoušky. Od začátku zápasu dávalo svoji převahu najevo domácí družstvo vedené trenérem Jakubem Pernicou. Z dálky se dvakrát přesně trefila Markéta Cupáková. Její koše odstartovaly euforii nejen na hřišti, ale i v hledišti. Domácí setřepali nervozitu a předváděli dobrý korfbal. Z Budějovic se nejvíce prosazovala dvojice Martin Jiřička a Vašek Veselý. Selhávalo jim však zakončení, také díky těsné obraně Lískovce. V poločase svítilo na ukazateli skóre 8:2 a o vítězi zápasu bylo téměř rozhodnuto. Ve druhém poločase dostali prostor v domácím týmu náhradníci, kteří se své šance chopili velmi dobře, a celý tým dovedl své snažení do vítězného konce.

Nejlepší střelci: Brno: Jemelíková, Kovář  4 – České Budějovice: Jiřička 4

 

Zápas o 3. místo: Náchod – České Budějovice 13:10 (5:5)

Diváci sledovali nejvyrovnanější souboj celého dne. Oba týmy nechtěly odjet z Brna s prázdnou. Hrál se svižný korfbal s velkým nasazením na obou stranách. Střelecky se činila Pavlína Štěpánová a na druhé straně Vašek Veselý a Sára Součková. V závěru byli lepší hráči z Náchodu i díky širšímu kádru korfbalistů.

Nejlepší střelci: Náchod: Štěpánová 6, Nováková 4 – České Budějovice: Veselý, Součková Sára 3

 

Zápas o 1. místo: KK Nový Lískovec – Znojmo 12:6 (5:3)

Před finále zazněla státní hymna, kterou zazpívala žákyně ZŠ Kamínky Magda Cupáková. Byl to nádherný zážitek, který zůstane v paměti diváků i hráčů na dlouhou dobu. Pak už finále pod dohledem rozhodčího Saši Vyroubala mohlo začít. A odstartovalo pěkně zostra. Znojmo zahajovalo a hned šlo do vedení. V zápětí z prvního útoku Lískovce kontrovala Markéta Cupáková. Na hřišti se odehrávala bitva o každý míč. Zaplněná hala fandila, hráči svázáni nervozitou příliš brzy a z velkých vzdáleností stříleli mimo. V prvním poločase bylo utkání vyrovnané. Lískovec měl sice větší množství střel, ale na skóre se to příliš neprojevovalo. O bojovnosti svědčí i to, že se bránily i výjezdy na obou polovinách. Úspěšnější byli domácí hráči a začali postupně budovat náskok. Znojemští díky skvěle atleticky vybaveným klukům však drželi nasazené tempo a dobře domácím sekundovali. Poločasové skóre bylo ve prospěch Lískovce 5:3.

Do druhého poločasu Lískovec nestřídal a nastoupil s odhodláním zápas co nejdříve rozhodnout. Obrana domácích pracovala bezchybně a Znojmo střílelo z těžkých pozic nepřesně. Brněnským se dařilo navyšovat skóre a získávat si rozhodující náskok. Ke konci zápasu sice Znojmo snížilo, ale kvalitní výkon všech hráčů Brna již drama nepřipustil.

Nejlepší střelci: Nový Lískovec: Cupáková, Jemelíková 4 – Znojmo: Ságner, Holík – 2

 

Po utkání následovalo slavnostní vyhlašování a předávání pohárů a odměn. Tohoto aktu se ujal člen výkonného výboru korfbalového svazu pan Jiří Škarabela. Kromě celkového umístění byli vyhlášeni i nejlepší střelec základní části Filip Kovář a střelkyně Vendy Jemelíková, oba z vítězného týmu. Také byli odměněni nejužitečnější hráč finálového dne Martin Jiřička z Českých Budějovic a hráčka Markéta Cupáková z Nového Lískovce. Drobné ocenění obdrželi i trenéři zúčastněných týmů: trenér Lískovce pan Jakub Pernica, trenérka Znojma paní Lenka Toufarová, trenérka Náchoda paní Jarka Pavlovičová a trenér Budějovic pan Petr Pešák.

 

Celým finálovým dnem provázel jako moderátor vynikajícím způsobem Ondra Fridrich, kterému patří velké poděkování. Za KK Nový Lískovec děkujeme všem týmům za předvedené výkony, rozhodčím Michalu Markovi a Sašovi Vyroubalovi za kvalitní řízení zápasů a realizačnímu týmu, kterému se povedlo akci zkoordinovat a vytvořit příjemné zázemí jak hráčům, tak fanouškům, kterých si velice ceníme. Jejich hlasité fandění vytvořilo perfektní atmosféru turnaje.

 

Autor článku: Josef Pohanka, asistent trenéra KK Nový Lískovec Brno

Foto: Milan Leznar


Komentáře

komentáře Disqus