Korfbalisté Brna získali svůj první mistrovský titul

Finálové utkání
KK Brno x KCC Sokol Č. Budějovice 16:13 (11:5)

Ve finálovém duelu se střetly celky, které na sebe v play-off narážejí s železnou pravidelností již od roku 2007. Brno velmi toužilo po svém premiérovém mistrovském titulu, zatímco v případě vítězství Budějovic, by tento celek vyrovnal počtem titulů dosud nejúspěšnější celek Kolína.

Nástup byl z obou stran velmi opatrný a nervózní, ostatně v naplněné bohunické hale hnalo svá družstva do boje téměř 200 fanoušků. Brněnští velmi dobře věděli, odkud jim hrozí nebezpečí a pečlivě strážili dvorní budějovické střelce Bláhu a Krejčího. V útoku navíc chtěli spoléhat na famózní střeleckou formu dívčí části družstva podporovanou na doskoku zejména vysokým Romanem Věžníkem. Jenže první souhry zdaleka nevycházely podle představ a míč končil mnohem častěji za autovou čarou než v obroučce koše. Přesto to byli právě brněnští, kteří po 15 minutách odskočili svému soupeři a ujali se výraznějšího vedení 7:3. Toto vedení se navíc v závěrečných minutách povedlo Brnu ještě navýšit a nebýt dvou neproměněných penalt, mohl být poločasový rozdíl ve skóre ještě výraznější než 11:5. A to ještě nikdo z diváků netušil, že není brněnskému penaltovému trápení konec.

Do druhé půle vstoupil o něco úspěšněji znovu domácí tým a v celku s přehledem kontroloval hru. Fantastická divácká kulisa ale bohužel tentokrát neviděla na obou stranách nejpovedenější zápas, spíš to byl nervózní boj plný spousty nepřesností a soubojů. Po jednom z nich bohužel musela hřiště opustit nejlepší brněnská střelkyně celé sezóny, Eliška Jonáková, kterou nahradila Martina Weissová. Tento moment ale brněnské rozhodně nezdeptal a dále si vytvářeli spoustu šancí, které ale bohužel trestuhodně zahazovali. K tomu se navíc přidalo něco v korfbalu opravdu nevídaného – další 4 neproměněné penalty brněnského týmu. I přesto si Brno stále udržovalo komfortní 4-5 bodový rozdíl. Konečně až když sedmý hod z penaltového bodu z rukou Romana Věžníka našel cestu skrz koš, začínalo být divákům v hledišti i hráčům na ploše jasné, že Brno si tentokrát svoji šanci už vzít nenechá. Psolední minuty sice nebyly divácky nejpohlednější, hosté z jihu Čech ještě stihli stav zkorigovat na rozdíl 3 košů, ale na jakýkoliv další nápor už jim nezbyl čas. Ve finálovém duelu, kterému dominovaly spíše obrany nad útoky tak nakonec vítězství 16:13 po zásluze uhájil celek KK Brno a poprvé ve své 24leté historii se může radovat z titulu mistra ČR.

Nejlepšími střelci zápasu byli Štěpánka Jonáková z KK Brno se 4 koši a dvojice Krejčí a Pešák z Č. Budějovic se 3 koši.

Konečné pořadí České korfbalové extraligy 2014-2015
1. KK Brno
2. KCC Sokol České Budějovice
3. TJ Znojmo MS YMCA
4. VKC Kolín
5. SK RG Prostějov


Komentáře

komentáře Disqus