Úvodní hrací den

Mistrovství Evropy U21 v Olomouci odstartovaly svým zápasem celky Německa a Polska. Německý tým od začátku utkání ukazoval svoji střeleckou převahu. Oba týmy předváděly divácky pohledný korfbal s vítězným koncem pro Německé družstvo (17:11). Nejlepšími hráčkami zápasu byly vyhlášeny německá Jana Kierdorf a Polka Ilona Goryszewska.

Druhé utkání úvodního hracího dne svedlo dohromady celky Portugalska a Turecka. Během úvodních patnácti minut se nedalo pochybovat o favoritovi. Portugalci nastříleli deset košů a nedovolili soupeři dostat se do vážnějších střeleckých zakončení. Po patnácti minutách se mohli turečtí fanoušci zaradovat z prvního vstřeleného koše. Do konce poločasu se tureckým hráčům podařilo vstřelit ještě tři koše a druhý poločas tak začínal za stavu 11:4 ve prospěch portugalského družstva. Druhá polovina zápasu se nesla ve stejném duchu jako první. Tureckým hráčům se podařilo šestkrát skórovat a utkání bylo ukončeno za stavu 19:10 ve prospěch portugalského družstva. Nejlepším portugalským hráčem byl zvolen Hugo Fernandes. Z tureckého týmu získala toto ocenění Tugba Battal.

Nejočekávanějším utkáním prvního hracího dne bylo vystoupení českých korfbalistů, kteří se utkali s jedním z adeptů na medailové pozice Belgií. Naši reprezentanti vstoupili do zápasu dobře, když se jim jako prvním podařil vstřelit koš. Belgičané ovšem velmi rychle odpověděli a začali tlačit na pilu. Rychlými útoky a kvalitní, přesnou střelbou se po deseti minutách utkání dostali do šestikošového vedení. První oddechový čas utkání si vybral český tým za stavu 11:4 ve prospěch belgických soupeřů. Rozjetý belgický stroj ani nepotřeboval předat žádné pokyny a hráči se po deseti vteřinách hry vrátili na hřiště připraveni do dalších bojů. V posledních třech minutách prvního poločasu vytvářeli Belgičané několikrát souvislý tlak, naštěstí pro české družstvo však tyto útoky bodově nezúročili. V poslední minutě si i naši reprezentanti vytvořili tlak, ale ani po volném hodu se jim nepodařilo dosáhnout koše. Stav po prvním poločase utkání ČR – Belgie 4:15.

Do druhého poločasu vstoupilo lépe Belgické družstvo, které si vypracovalo dobrou střeleckou pozici a skórovalo. Začátek druhé části hry se našim reprezentantům příliš nevydařil. Několikrát se nepodařil vyvést míč z obranné půlky, což Belgičané využili a navýšili své skóre. Proto když se českému výběru naskytla příležitost volného hodu, vzali si trenéři oddechový čas a probrali s útočící čtveřicí přesnou strategii. Naši hráči dokázali výhodu volného hodu proměnit ve svůj prospěch a přidali pátý bod do své sbírky. Domácím reprezentanti si vynucovali obranné belgické fauly, z čehož se rodily penalty a volné hody, které napomohly navýšení skóre českého týmu na deset košů. Českým korfbalovým reprezentantům se podařila ještě kosmetická úprava skóre. Pro českého fanouška jistě zajímavý zápas nakonec skončil vítězstvím Belgie  29:12. Nejlepší hráčkou českého výběru byla vyhlášena Denisa Kolářová. Z belgického družstva si tašku s dárkovými předměty odnesl Kane Gerlo.

Video záznam ze zápasu: http://www.worldkorfball.org/matches/czech-republic-u21-belgium-u21-1460

 

V prvním hracím dni se olomouckým fanouškům představil také tým, který je největším aspirantem na titul mistra Evropy. Nizozemí nastoupilo proti týmu z Ruska. Od začátku hry muselo být každému fanouškovi jasné, kdo bude mít ze hry více. Rusové se sice prezentovali velmi sympatickou hrou, hezkými kombinacemi, ale chyběla jim přesnost v zakončení. Nizozemští reprezentanti si předávali míče v rychlých, dynamických výměnách a v zakončení se téměř nemýlili. První poločas vyhráli Nizozemci 18:5.  Druhá polovina zápasu byla hodně podobná té první. Jen nizozemští hráči a hráčky ještě přidali na rychlosti. Závěrečné skóre zápasu se zastavilo na stavu 35:11. Nejlepší hráčkou se stala Jet Hendriks z týmu Nizozemí a nejlepším hráčem Dmitry Petrukhin z týmu Ruska.

O závěrečné představení prvního hracího dne se postaraly týmy Maďarska a Katalánska. Od prvních minut jsme sledovali vyrovnané utkání. Žádnému z družstev se nedařilo dostat se do více než dvoubodového trháku. Do druhého poločasu nastupovala družstva za stavu 5:6 ve prospěch katalánské reprezentace. Ač v průběhu druhé poloviny zápasu maďarská reprezentace držela vedení, čtyři minuty před koncem základní hrací doby se znovu dostalo do jednobodového vedení družstvo Katalánska. Maďarská U21 ještě stihla vyrovnat. V dramatickém závěru, kdy se obě družstva dostala do dobrých střeleckých pozic, však koš nepadl a mohli jsme sledovat až desetiminutové prodloužení, ve kterém lze rozhodnout díky tzv. golden goal. Z vítězství v tomto vyrovnaném a dramatickém zápase se nakonec radovali maďarští hráči a hráčky, kteří využili pravidla o zlatém gólu a porazili Katalánce konečným skóre 16:15. I v tomto zápase byly vyhlášeny dvě nejlepší hráčky, maďarská Jenna Tran a katalánská Nadia Bertran Perez.

Více informací na oficiálních stránkách turnaje.


Komentáře

komentáře Disqus