Čeští mezinárodní rozhodčí - 3.díl: Tomáš Voda

Proč vlastně korfbal?

V druhé polovině devadesátých let minulého století byl korfbal na špici popurality v Kolíně, kde působila zlatá generace několikanásobných mistrů republiky a i já jsem se nechal zlákat tímto nádherným sportem.

Jak daleko je od hráče k rozhodčímu? Co dají hráčské zkušenosti do vínku rozhodčímu?

Od hráče k rozhodčímu je cesta poměrně krátká a mnoho hráčů působí současně i v “černém” či dělá jiné činnosti pro svůj klub. Já jsem začal jako rozhodčí a měl jsem možnost projít mnoha zahraničními školeními a postupně pískat zápasy v nižších nizozemským a belgických soutěžích až po zápasy té nejvyšší úrovně.

Jaké musí mít předpoklady rozhodčí, když chce být ten nej?

Schopnost ve zlomku vteřiny se rozhodnout a svému rozhodnutí věřit a umět se vypořádat s tím, že ne všechna rozhodnutí jsou správná či plně akceptována.

Co to obnáší být dobrým mezinárodním rozhodčím?

Obnáší to mnohé cestování a obětování volného času a dovolené na úkor korfbalu. Ale na druhou stranu je Vám následně odměnou to, že máte možnost dostat se na místa velmi vzdálená a být svědkem nádherných sportovních okamžiků.

Jak velkou roli hrají čárový rozhodčí při zápasu?

Čárový rozhodčí je důležitou podporou pro hlavního rozhodčího. V současném rychlém světovém korfbale plném mnoha osobních soubojů je naprosto nepostradatelný a jeho role je opravdu důležitá a rozhodčí na hřišti musí fungovat jako tým.

Který zápas považuješ za svůj nejpovedenější?

Největším úspěchem na mezinárodní scéně je pro mě určitě finále Světových her v roce 2009 na Tai-wanu, kde jsem byl asistentem portugalského rozhodčího a kamaráda Jorge Alvese. Na domácí scéně pak finále České korfbalové extraligy v roli hlavního rozhodčího v témže roce.

Co tě čeká v blízké budoucnosti?

Sezona je již pryč a nominace na příští rok ještě nejsou známé. Ale když se ohlédnu pár měsíců zpátky, byl jsem pozván na Světový pohár hráčů do 16 let, což byl krásný turnaj v nizozemském Schijndelu. Jako divák jistě budu na ME v Olomouci - takový korfbalový svátek si nenechám ujít.

Máš nějaký rituál před zápasem? Nosíš talismana?

Žádný talisman nemám, jen dostávám od svých dětí vždy na zápas nějakého plyšáka.

A co rodina? Jistě je na tebe pyšná, ale máš dostatek času na svůj osobní život?

Moje rodina má radost z mých úspěchů, ale časová náročnost rozhodcovského poslání je dosti vysoká – zejména při velkých mezinárodních turnajích.

Dá se korfbalem uživit?

Korfbalový rozhodčí není práce, která by Vás živila. Je to radost, kterou můžete mít ve svém volném čase.

Děkuji a přeji mnoho pěkných zápasů


Komentáře

komentáře Disqus