Titul putuje na jih Čech

Finálový duel patřil obhájci titulu z Kolína a jeho věčnému rivalovi z Českých Budějovic. Zhruba dvě stovky diváků se tak mohly těšit na to nejlepší, co může současný český korfbal nabídnout.
 
VKC Kolín x KCC Sokol České Budějovice 18:23 (7:11)

Finálový souboj dával od začátku tušit, že oba soupeři jsou připraveni použít téměř všechny zbraně k získání mistrovského titulu. Od prvních minut se na hřišti blýskalo a zejména u některých rivalských dvojic měli rozhodčí plné ruce práce, aby zkrotili jejich vášně na mez důstojnou vyvrcholení nejvyšší soutěže. Bohužel po herní stránce už se oběma celkům dařilo o poznání méně. Diváci v solidně zaplněné hale v Brně-Bohunicích dlouho čekali na první koš. Jako první se dočkali Budějovičtí a ti také své vedení začali pomalu navyšovat. Kolín jen těžko hledal zbraně na velmi těsnou nepříjemnou obranu Jihočechů, mnoho útoků loňského mistra končilo bez střely nebo nepřesným zakončením, které bez větších problémů končilo v rukou vysokých doskakujících budějovických hráčů. Ale ani střelecký stroj Sokolů nebyl v prvním poločase vyladěn na optimální otáčky, přesto díky většímu důrazu a přesnému zakončování dua Klacková - Bláha měli budějovičtí po 20 minutách komfortní náskok 5 košů - 2:7. Hubené skóre nakonec přece jen střelci v posledních minutách vylepšili, zejména Kolín konečně našel cestu, kudy může míč propadnout obroučkou, proto do kabin odcházely oba celky za stavu 7:11.


Úvod druhé půle začal tam, kde první půle skončila. Košů sice přibylo na obou stranách, pohledných nebo nápaditých souher však bylo stále jako šafránu. Kolín se stále trápil v koncovce, když už jeho hráči nebo hráčky dostali prostor pro zakončení, v mnoha případech trestuhodně minuli cíl. Jejich koše tak padaly zejména po standardních situacích - volných hodech a penaltách nařízených za fauly obránců. Na druhé straně naopak začala hra Budějovic konečně připomínat systémovost a účelnost, která je vždy zdobila. Jihočeši umně využívali výškové převahy a důrazu v podkošových situacích, díky níž měli jejich střelci více příležitostí k zakončení. Zejména forma nejlepšího střelce finálového duelu - Bláhy, působila v některých momentech téměř neomylně. Po 15 minutách druhé půle už začínalo být většině přítomných zřejmé, že Budějovice si svého soupeře k tělu nepustí. Stále si udržovali pěti- až šestibodový náskok a organizace hry Kolína stále nenapovídala tomu, že by to mohlo být jinak. Nepomohla ani několika násobná střídání. Téměř každý hráč z kolínského týmu sice dokázal vstřelit aspoň 1 koš, ale silného střelce, na něhož by se tým mohl v klíčových situacích spolehnout, bohužel ve svých řadách tentokrát nenašel. I proto so po závěrečném klaksonu mohli začít radovat hráči Sokola České Budějovice, kteří po zasloužené výhře 23:18 mohli po dvou letech opět oslavit mistrovský titul.

 

Střelci Kolín: Sládek - 4; Kolářová, Schwarz, Kubíček M. - 3; Čermáková - 2; Kubíček Š., Motáková, Hurdálková T. - 1; Paďouková, Filip - 0.

Střelci Č: Budějovice: Bláha - 10; Klacková - 6; Krejčí - 3; Hurdálková D. - 2; Kracík, Bínová - 1; Procházková, Pešák, Berná, Tsybyktarov - 0.

 
 
Anketa TOP českého korfbalu
V rámci Finálového dne ČKE měla korfbalová veřejnost šanci rozhodnout, koho považuje za nejlepší hráče, trenéry a rozhodčí uplynulého soutěžního ročníku. A kdo se tedy ceny odnesl?
 
Nejlepší juniorka - Denisa Kolářová (VKC Kolín / PKC Náchod)

Nejlepší junior - Patrik Nguyen (ZJ Znojmo MS YMCA)

Nejlepší hráčka - Eliška Jonáková (KK Brno)

Nejlepší hráč - Jiří Podzemský (TJ Znojmo MS YMCA)

Nejlepší trenér - Ivo Kracík (KCC Sokol Č. Budějovice / reprezentace ČR)

Nejlepší rozhodčí - Lukáš Filip

 


Komentáře

komentáře Disqus