Trenéři reprezentace seniorů a U21 jsou spokojeni - v přípravných zápasech češi nedali šanci maďarům

Česko vs. Maďarsko    4:0

Hala VUT v Brně hostila o víkendu sérii přátelských zápasů mezi národními výběry ČR, Maďarska a ČR do 21 let. Pro seniorský výběr byly tyto zápasy začátkem přípravy na podzimní ME v Portugalsku. Mladý výběr ČR do 21 let má svůj vrchol na ME v domácím prostředí v Olomouci v červenci.

Dvojice reprezentačních trenérů Radek Honzíček a Ivo Kracík měla nabitý program. Společně se podílejí na přípravě obou českých týmů, takže na tomto soustředění si museli role rozdělit a dokonce ve dvou zápasech stát na trenérských postech proti sobě. Přinášíme Vám rozhovor s Ivem Kracíkem, který nám přiblížil aktuální situaci u obou reprezentací.

 

Poprvé v sezóně jste zvolili společné soustředění seniorské a juniorské reprezentace. Proč tomu tak bylo a osvědčil se tento plán?

Idea takovéto přípravy byla jednoduchá. Protože s Radkem působíme u obou týmů, chceme směřovat hráče k podobnému pojetí hry. Navíc při vzájemných zápasech není nouze o motivaci a nasazení. A přesně tyhle ingredience donutí hráče k maximálním výkonům, které od nich v přípravě vyžadujeme. Také jsme chtěli sehrát i zápasy s někým třetím a tak bylo časově i finančně výhodné to vše zrealizovat v jeden víkend.

Jsou Maďaři tím správným týmem, když jejich výkonnost je dlouhodobě za tou naší?

Oni byli hlavně jediní, kdo využili naše pozvání, takže spekulace o silnějším soupeři není na místě. Navíc pro náš tým do 21 let jsou ideálním soupeřem, který dokonale prověří herní dovednosti, taktickou vyspělost a sebevědomí jednotlivých hráčů. Český národní tým by samozřejmě mohl mít proti sobě i kvalitnějšího soupeře, ale tam by zase nebyl prostor pro zkoušení nových herních variant.

Hovoříte o nových herních variantách, takže se můžeme dočkat holandského stylu korfbalu v českém podání?

Tak to by bylo hodně troufalé a hlavně mimo realitu tvrdit, že budeme hrát jako Holanďané. Ale na druhou stranu prosadit se proti oranžové armádě je možné viz. fenomenální Martina Sablíková, jen je třeba  najít si ten svůj způsob a styl. Takže to je náš dlouhodobý úkol. Rozhodně to však není žádné kopírování někoho, ale spíše analýza těch nejlepších a přizpůsobení našim možnostem.   

Jak vlastně zápasy dopadly a co napověděly o stavu přípravy našich týmů a jejich kvalitě?

Všechny zápasy skončily vítězstvím českých týmů, což je pozitivní. Hlavně ty sobotní byly ve znamení vysoké střelecké úspěšnosti českých hráčů. Pro mě jako trenéra bylo příjemné vidět, že se hráči pokoušejí o nové herní varianty, které jim v sobotních zápasech vycházely. Senioři si v sobotu připsali dvě vysoké výhry 41:13(21:9) proti Maďarsku a 28:10(14:6) proti U21. Mě osobně hodně potěšila výhra U21 proti Maďarům v prvním zápase 26:19(14:8). A to hlavně z toho důvodu, že jsem viděl od svých hráčů vyspělý výkon, který se opíral o naučené věci z našich společných soustředění.

Byly nedělní zápasy vyrovnanější?

Byly a s Radkem jsme za to byli paradoxně i rádi. Vždycky je dobré odhalit nedostatky na začátku přípravy a tím pádem vědět, na čem zapracovat a co zlepšit. Zvláště pak senioři nám ukázali, proč máme v posledních letech na vrcholných turnajích velké výkyvy ve výkonnosti. Jedno utkání zahrajeme skvěle a druhý den má ten samý tým problém se prosadit. To je myslím také ten důvod, proč nemáme poslední tři roky žádnou medaili.   Skóre seniorů v prvním poločasu proti Maďarům bylo 11:6 a v druhém proti U21 dokonce 7:7! Naštěstí se jim vždy jeden poločas povedl, takže si opět připsali dvě výhry 27:16 (11:6) proti Maďarsku a 19:12(12:5) proti U21. Junioři na druhou stranu potvrdili kvalitní výkony, když opět porazili Maďarsko 25:19 (14:8) a potrápili své starší kolegy.

To vypadá, že junioři jsou na správné cestě...

Už máme za sebou několik soustředění, takže musím říct, že bych byl zklamaný, kdyby tomu tak nebylo. Ale nechci to nijak přeceňovat. První opravdová zkouška kvality přijde na turnaji do 19 let v holandském Leeuvardenu, kde nastoupí i většina tohoto mladého týmu proti světové konkurenci.

Dáváte si s Radkem nějaké cíle, které byste chtěli s těmito týmy dosáhnout?

Pro mě osobně už ta cesta za úspěchem je určitým cílem. Trenérská práce s talentovanými hráči zapálenými pro korfbal mě baví a naplňuje. Pokud se budeme bavit o umístění na vrcholné akci, tak myslím, že pro nás oba je tím cílem medaile. Všechno ostatní je vždycky zklamání.


Komentáře

komentáře Disqus