Okénko do Korfballeague – 1.kolo

Minulý víkend se, po letní přestávce vyplněné venkovní soutěží, rozeběhla opět nejkvalitnější, nejsledovanější a dalšími nej naplněná ligová soutěž – nizozemská Korfballeague.

Hned první kolo přineslo opakování loňského finálového zápasu, tedy vypjatý souboj dvou nejlepších týmů současnosti – PKC Papendrecht a Fortuna Delft. I další souboje byly velmi vyrovnané a dva dokonce skončily remízou.

 

PKC – Fortuna          22:19

Souboj finalistů minulého ročníku Korfballeague přilákal do haly PKC v Papendrechtu spousty diváků a naplněná hala sledovala výborný začátek Fortuny, která po 8 minutách vedla 1:5 a domácí tým se nestačil divit. Obrázek hry se příliš nezměnil během celého prvního poločasu a do šaten odcházeli spokojenější hosté, když vedli 6:9. Od začátku druhého poločasu nic nenasvědčovalo obratu a hosté si stále udržovali náskok a v polovině druhého poločasu vedli 11:15. Za tohoto, nepříznivého stavu, se domácí trenér odhodlal k nevídanému kroku – vystřídal v tu chvíli nejlepšího domácího střelce Danny den Dunnena (autora 4košů)a nahradil jej teprve sedmnáctiletým Olavem van Wijngaarden. Tento 194cm vysoký mladíček, který má na kontě dva juniorské nizozemské tituly, se předvedl úžasně a dvěma koši přispěl ke skvělému obratu. Od jeho příchodu na hřiště začali domácí umazávat náskok Fortuny a od 44.minuty již nepustili hosty do vedení a k radosti zaplněných tribun zvítězili.

 

Dalto – LDODK        27:27

Velmi zajímavý zápas dvou týmů, kteří v minulém ročníku skončili ve spodní polovině tabulky, přinesl 54 košů, napětí až do posledních vteřin a nakonec asi zaslouženou remízu. Domácí vedli v poločase 17:15 a hosté až do stavu 23:23 jen dotahovali a pak se ve 42.minutě dostali jedinkrát ve druhém poločase do vedení, a to 23:24. Ale to nemělo dlouhého trvání a domácí opět rychle otočili skóre ve svůj prospěch a tři minuty před koncem vedli 27:25. Pak však přišly velké chvíle hostujícího Erwina Zwarta (autora 9 košů), který dvěma koši stanovil konečný výsledek na 27:27.

 

OVVO – KZ               20:20

Další remízový zápas 1.kola, opět velice vyrovnaný souboj do posledních okamžiků. Hostující tým byl ve vedení po většinu zápasu, ale na konci byl rád, že díky pátému koši nejlepší ženské střelkyně zápasu Marjolijn Kroon vyrovnal a získal aspoň bod za remízu. Je však třeba podotknout, že v hostujícím dresu chyběly zraněné opory Andre Kuipers, Tim Bakker a Erik de Vries, s nimiž by asi předvedená hra KZ byla mnohem lepší. V domácím dresu se pak blýskl nejlepší střelec zápasu Martijn Roos, které zaznamenal 10košů.

 

Blauw Wit – DVO      34:32

Neuvěřitelný střelecky laděný zápas, ve kterém padlo celkem 66 košů, je skvělou pozvánkou ke sledování korfbalových zápasů – vždyť koš zde padl v průměru každých 45 vteřin! Zápas začal v neuvěřitelně vysokém tempu a ve dvanácté minutě vedli domácí hráči již 14:9, což znamenalo dokonce koš v každé půlminutě. V poločase byl stav 18:17 a i ve druhém dějství byl průběh velmi vyrovnaný – ve 31. minutě 22:22, ve 38.minutě 28:28, ve 47.minutě 32:32, ale pak již stříleli do černého pouze domácí. Za zmínku stojí jistě nejlepší střelci obou týmů, kteří zaznamenali shodně po 12 koších – Gerald van Dijk a Momo Stavenuiter.

 

Nic. – TOP   15:26

Nejvýraznější rozdíl ve skóre soupeřících týmů se zrodil právě v tomto zápase. Tým Nic./Alfa  rozhodně nebyl favoritem a přesto začal lépe a vedl ještě ve 14.minutě 6:5, ale to bylo naposledy v celém zápase. V poločase již byl o tři koše lepší hostující tým a vedl 9:12. Hosté pak v průběhu druhého poločasu postupně navyšovali rozdíl skóre ve svůj prospěch a bez větších problémů dokráčeli k pohodlnému vítězství.


Komentáře

komentáře Disqus